torstai 10. tammikuuta 2013

Opettele miesten kieltä

Miehet viestivät toisin kuin naiset. Ero on peräisin ihmiskunnan aamuhämäristä, jolloin eri sukupuolten elämät poikkesivat täysin toisistaan: naiset keräilivät asumuksen liepeillä, hoitivat lapsia ja huolehtivat ruuasta, ja miehet metsästivät. Siksi miehistä kehittyi tuloshakuisia ja naiset keskittyvät enemmän yhteisön hyvinvointiin.

Nämä erot vaikuttavat edelleenkin tapoihin, joilla miehet ja naiset kommunikoivat. Siksi on hyvä ajatus opetella miesten kieltä. Se voi auttaa saamaan viestin perille.

NAISEN NÄKEMYS

Tyttöjen kesken rentoutuessa suu käy koko ajan. Juttu jatkuu taukoamatta kokatessa, syödessä, elokuvaa katsoessa, kahvikupin ääressä ja niin edelleen. Naiset pohtivat arjen pikku ongelmia yhdessä, jotta niitä ei tarvitsisi murehtia yksin. Kun mies ehdottaa koti-iltaa, nainen kuvittelee, että silloin jutellaan oikein kunnolla.

MIEHEN MIELESTÄ

Vaikeneminen on kultaa. Rentoutuminen tarkoittaa miehelle lepoa ja rauhaa, ei työpäivän tapahtumien perusteellista puimista - ei sinun eikä hänen päivänsä. Anna miehen lepuuttaa korviaan - sitä hän arvostaa.



NAISEN NÄKEMYS

Jos mies katsoo tyhjyyteen, nainen luulee, että miehellä on suruja tai tylsää ja alkaa viihdyttää tätä. Nainen kysyy miehen mielipidettä sohvatyynyjen sijoittelusta ja pyytää tätä viemäään roskiksen tai alkaa kertoa loputonta tarinaa tuttaviensa kommeluksista...

MIEHEN MIELESTÄ

Mies ajattelee! Kun mies kohtaa ongelman tai haasteen, hän pohtii ratkaisua hiljaa ja yksin. Mies ei halua keskustella keskeneräisestä asiasta muiden kanssa ennen kuin hän on päässyt johonkin lopputulokseen.

VINKKI: Jos haluat, että miehet ottavat ajatuksesi vakavasti, älä ajattele ääneen heidän kuultensa. Nainen jäsentää ajatuksiaan puheen avulla, miehen korviin ääneen ajattelu kuulostaa vähä-älyiseltä.

NAISEN NÄKEMYS

Naisen aivot toimivat moniajolla. Siksi naiset voivat keskustella samanaikaisesti säästä, viikonloppureissusta, uusista saappaista ja bussilipun hinnasta. Keskustelu hyppii aiheesta toiseen ja takaisin ilman, että kukaan putoaa kärryiltä.

MIEHEN MIELESTÄ

Mieli on yksiraiteinen. Mies keskittyy mieluiten yhteen asiaan kerralla. Miehistä on piinallista, kun aiheet vaihtuvat hallitsemattomasti, koska he eivät pysy perässä. Jos haluat, että mies pysyy kärryillä (ja viestisi menee perille) pitäydy yhdessä asiassa kerrallaan: ensin yksi aihe loppuun ja vasta sitten voi siirtyä seuraavaan. Se on miehelle mieleen.
NAISEN NÄKEMYS

Naisten kesken puhuja vaihtuu tuon tuosta aina sen mukaan, kenellä on tärkeää sanottavaa, sillä naiset osaavat sekä puhua että kuunnella samanaikaisesti.

MIEHEN MIELESTÄ

Miehet keskeyttävät toisensa vain hyökkäyksenä tai halutessaan kiistää toisen mielipiteen. Kuunteleminen ja puhuminen eivät kerta kaikkiaan onnistu yhtä aikaa. Mies ei myöskään ymmärrä, että naiselta se onnistuu. Naisen kannattaa siis pitää ehdotuksensa omana tietonaan, kunnes mies on saanut sanottua sanottavansa loppuun. Jos puhut päälle, se on loukkaus ja merkitsee, että et arvosta hänen huuliltaan putoilevia kultajyväsiä.

NAISEN NÄKEMYS

Naiset ymmärtävät asiat sanojen lisäksi eleistä, ilmeistä, äänenpainoista jne.. Kilenulkoiset tekijät auttavat viestin perillemenossa. Nonverbaalisen viestinnän asiantuntijoina naiset odottavat miestenkin ymmärtävän snattomat vihjeet.

MIEHEN MIELESTÄ

Salatut merkitykset eivät aukene, koska niitä mies ei huomaa. Luolamiehet kommunikoivat lyhyesti ja täsmällisesti - muuten olisi jouduttu petojen suuhun. Mies hermostuu, ellei asiaa sanota niin kuin se on.


NAISEN NÄKEMYS

Jos haluaa miehen imuroivan, ei kannata kysyä: "Oisko sulla aikaa imuroida?" Naiselle on päivänselvää, että lause tarkoittaa: "Imuroi ennen kuin äiti tulee", ja nainen ottaa nokkiinsa, jos mies sanoo olevansa kiireinen eikä tee elettäkään imuroidakseen, vaikka röhnöttää sohvalla ja pelaa kännykkäpeliä.

MIEHEN MIELESTÄ

Miehen mielestä kysymys tarkoittaa: "Haluatko imuroida, jos sinulla ei ole mitään parempaa tekemistä?" Mies ei kuule, että kysymys tarkoittaa, että nainen ei ehdi imuroimaan. Miehelle pitää sanoa suoraan. Käskyjä ei pidä kääriä pumpuliin. Miehelle pitää sanoa: "Imuroi sinä, ennen kuin äiti tulee." Sen mies ymmärtää.

NAISEN NÄKEMYS

Naisen mielestä ei ole ihmeellistä sanoa: "Mä KUOLEN, jos mä en saa suklaata!" tai "Tiina oli taas SATA VUOTTA myöhässä", vaikka puheita ei olekaan tarkoitettu otettavaksi kirjaimellisesti, etkä vaivu koristen maahan henkitoreissasi, jos suuhusi ei kohta työnnetä fazeriinaa, eikä Tiinalla ole ikää kuin neljännesvuosisata, joten, tuskin hän on voinut olla 100 vuotta myöhässä. Liioittelun tarkoitus on vain alleviivata asiaa.

MIEHEN MIELESTÄ

Mies ottaa sanat kirjaimellisesti. Itse viesti menee metsään, kun mies takertuu siihen yksityiskohtaan, että Tiina ei ole elänyt vielä sataa vuotta tai alkaa selittää, että suklaanhimolle ei ole fyysistä pohjaa, vaan kyse on pelkästään psyykkisestä riippuvuudesta. Miehen pohdinnat kuulostavat naisesta ivallisilta ja alentuvilta, vaikka mies yrittää vain lohduttaa. Kun miehelle ei puhu liioitellen, ei synny ongelmaa.


NAISEN NÄKEMYS

Kun nainen kuuntelee, hän osoittaa myötelävillä äänillä kuuntelevansa. Nainen sanoo: "Mm-m", "M-hm", "Oooo", "Hmm", "Aha" ja "Yh" eri äänenpainoilla ja korkeuksilla. Tutkimusten mukaan naisilla on 5 eri kuuntelun vahvistusääntä, joita vaihdellaan ahkerasti.

MIEHEN MIELESTÄ

Miehet eivät ääntele kuunnellessaan kuin korkeintaan pari "M-hm"-äännähdystä ja nyökkäilevät. Miesten repertuaariin kuuluu vain 3 kuunteluäännähdystä. Miehet eivät välttämättä osaa tulkita naisten äännähdysten merkitystä ja pitävät niitä liioiteltuina. Mies pitää naista luotettavana, jos tämä matkii hänen tapaansa kuunnella.



(LÄHDE: Allan & Barbara Pease: Why Men Don't Listen and Women Can't Read Maps: How We're Different and What to Do about It)

Ei kommentteja: